Arkitektur
Sigges arkitektur är en balansgång mellan estetik, funktion, teknik och samhälle. Vi planerar alltid ansvarsfullt och utgående från användarna. I vår planering betonar vi sambandet mellan rum och plats. Vi vill planera harmoniska, stabila och vackra miljöer, strukturer och byggnader som håller länge.
-
Rådgivning
-
Projektplanering
-
Arkitekt- och huvudplanering
-
Reparations- och restaureringsplanering
-
Reparations- och renoveringsplanering
-
Samhällsplanering
-
Hållbart byggande

Rådgivning
Den byggda miljön, städerna, byggindustrin, arkitekturen … världen runt förändras snabbare än någonsin tidigare.
Mänsklighet, ansvar, säkerhet och etik är de värden vi vill stödja genom vår arkitektur. I 65 år har vi gestaltat en mängd olika byggnader, miljöer och utrymmen av varierande storlek. Vår arkitektur är estetisk och hållbar, men även alltid tekniskt funktionell, genomförbar och framåtblickande.
Arkitektur spelar en viktig roll i byggandet av framtidens samhällen. Med hjälp av arkitektur kan vi fortsätta bygga en miljö som möjliggör ett gott liv utan att glömma jordens bärkraft. Vi är på en förändringsresa.


Projektplanering
Projektplanering är ett byggnadsprojekts viktigaste fas. I projektplanen identifierats projektets bakgrund, mål, omständigheter, kostnader, tidtabell och aktörer.
Under projektplaneringen skapas planeringsinstruktionerna för hela projektets vidare arbete. I samband med projektplanering fattas de största och viktigaste besluten för projektet, och därför är projektplanering alltid ett samarbete mellan alla involverade parter.
En god planering lägger grunden för ett väl genomfört arbete. Vi använder en mängd olika arbetsmetoder, simuleringar och workshops för att säkerställa planens kvalitet och lämplighet för projektet.
Arkitekt- och huvudplanering
Syftet med arkitektonisk planering är att skapa byggnadskonst som är genomförbar, estetisk, säker och tekniskt funktionerande.
Arkitektonisk planering är ett samarbete där den bästa möjliga lösningen eftersträvas tillsammans med hela designteamet. Bra arkitektur skapas alltid tillsammans, med hjälp av specialister och beställaren.
Den arkitektoniska planeringen delas in i faser enligt projektets olika stadier, börjandes från en behovsbedömning till skiss- och bygghandlingar, och vidare till byggtida åtaganden och uppgifter då byggnaden är i användning.
Huvudplanering är ansvarsfull planering, där huvudplaneraren stöder teamet, tar hand om utarbetandet av planer, övervakning och projektets framskridning. Huvudplanerarens uppgifter är förankrade i markanvändnings- och bygglagen. Syftet med huvudplaneringen är att säkerställa en felfri planering av projektet, ett genomförande som håller hög standard och ett framgångsrikt ibruktagande.
Huvudplanerarens uppgifter och ansvar är omfattande. Vi tror dock att genom en huvudplanering som håller hög kvalitet är allting möjligt och genom ett gott samarbete blir slutresultatet alltid mer än bara en kompromiss för alla parter.

The art of continuity

Reparations- och restaureringsplanering
Att reparera byggnader är en god gärning för klimatet. Renoveringsplanering förlänger fastighetens livscykel, gör byggnaden mer miljövänlig och gör det möjligt att anpassa fastigheten enligt önskat användningsändamål.
Under planeringen tar vi hänsyn till objektets ursprungliga konstruktionsmetoder och material, samt säkra och hälsosamma reparationsmetoder enligt vad som lämpar sig bäst för det objekt som ska repareras. Målen och kraven för reparationsprojektet formuleras alltid tillsammans med beställaren och projektets bakgrund kartläggs noggrant.
Samhällsplanering
Vi vill utveckla en samhällsstruktur bestående av en intakt byggd miljö, en tät fungerande stad och livfulla områden. Vid planering av samhällen och områden är det viktigt att förstå områdets egenskaper, förutsättning och framtidsvisioner.
Planläggning och markanvändningsplanering är alltid en interaktivt och ansvarsfull planeringsprocess, där fokus ligger på utvecklingen av hela området, inte bara en specifik tomt.


Hållbart byggande
Ett byggnadsprojekts hållbarhet betraktas ur många synvinklar. Målen för en hållbar gestaltning är material- och energieffektivitet, återvinningsbarhet, livslängdsoptimering, reparationsförmåga samt att minimera användningen av miljöskadliga ämnen.
De val som görs under planeringsskedet kommer att påverka byggnadens användning och möjlighet att repareras under hela dess livscykel. Förutom att man kan minimera en byggnads klimatpåverkan ökar en god planering byggnadens trivsel och användbarhet.
Energieffektiviteten är det viktigaste när det gäller en byggnads miljöpåverkan. Men materialval spelar också en stor roll. Materialens påverkan ökar när byggnadens energieffektivitet förbättras. Det viktigaste är materialets lämplighet för den avsedda användningen, dess livscykel och koldioxidavtryck.
Hållbar byggnadsgestaltning är ett samarbete. Ett projektets hållbarhet påverkas av rumsliga och tekniska lösningar, byggplatsen och de valda materialen. Ett tätt samarbete mellan beställaren, andra designers och byggaren garanterar bästa möjliga resultat. Som arkitekter och huvudplanerare vill vi gestalta hållbara byggnader och därigenom bygga ett hållbart samhälle utan att glömma estetik, etik och användbarhet.