19.5.2023

Villa L3 receives BIG SEE Architecture Award 2023

The BIG SEE Architecture Awards ceremony took place in Ljubljana, Slovenia on May 19th 2023. SIGGE Architects were honored to receive the BIG SEE Architecture Award 2023 for Villa L3 in residential category.

Villa L3 is a modern and clean-lined house, but one that also acknowledges the surrounding nature, was sought for an island property. The client’s wish was to achieve not only an interesting appearance, but also a comfortable home that offers a natural marriage of everyday and holiday living. It was important to the client to obtain a simple and streamlined structure that would also age gracefully.

The building consists of a ground-level base that houses the more private rooms. The utility services and storage rooms are located in the basement. The second floor is a completely open-plan living and dining space, encased in copper and affording spectacular views. In addition to the pre-oxidized copper cladding, the exterior incorporates larch battening to introduce architectural detail and create a warm ambiance. The interior was finished in fair-faced concrete and whitewashed ash. An appreciation of the properties of the materials was essential in the design, and traditional craftsmanship was prominent in the implementation – the carpentry was first-class throughout, producing a polished and well-balanced end result.

Villa L3 was also published in 3/2020 Finnish Architectural Review.
photos: SIGGE Architects

//

BIG SEE -arkkitehtuuripalkintoseremonia järjestettiin Ljubljanassa, Sloveniassa 19. toukokuuta 2023. Tapahtumassa Sigge Arkkitehtien Villa L3 vastaanotti BIG SEE Architecture Award 2023 -palkinnon.

Villa L3 on moderni, puhdaslinjainen ja ympäröivän luonnon huomioiva rakennus. Tilaajan toive oli, että kiinnostavan ulkomuodon lisäksi lopputuloksena syntyisi myös viihtyisä koti, joka yhdistäisi luontevasti arjen ja vapaa-ajan. Tärkeänä tavoitteena oli löytää rakennukseen muotokieleltään yksinkertainen ja linjakas rakenne, joka myös vanhenisi arvokkaasti.

Villa L3 koostuu jalustasta, johon sijoittuvat yksityiset tilat. Tekniset tilat ja varasto ovat kellarissa. Toinen kerros on kokonaan avoin, kuparilastuin verhoiltu oleskelu- ja ruokailutila, josta avautuu upea maisema merelliseen ympäristöön. Esipatinoidun kuparisen kuoren lisäksi julkisivuissa on käytetty lehtikuusirimaa, mikä tuo arkkitehtuuriin yksityiskohtaisuutta ja luo lämpimän tunnelman. Sisätiloissa on käytetty puhtaaksi valettuja betonipintoja ja valkokäsiteltyä saarnia. Talon suunnittelussa on kunnioitettu materiaalien ominaisuuksia ja toteutuksessa käsityöperinnettä – timpurien kädenjälki oli ensiluokkaista ja lopputulos on viimeistelty ja tasapainoinen.

Villa L3 julkaistiin myös Arkkitehti-lehden numerossa 3/2020 .
valokuvat: SIGGE Arkkitehdit

Share